Fórum

31.01.2005 14:53
#4650 detail odpovědět

Ale jistěže některé jednotlivosti jsou na gramofonech vyráběných dnes šikovnější, než na něčem, co prakticky beze změn přežilo několik generací DJ. Podle mne je mnohem zajímavější jiná věc - jak je možné, že se za celou tu dobu mnoha desetiletí nikomu nepodařilo vyrobit skutečného konkurenta ? Takového, který by měl všechny klady originálu a ještě něco NAVÍC ? Některá srovnávání jsou už z principu zatížená tím, že klidně můžete dostat do ruky dvacet let starý Technics, který procestoval celý svět a hrály na něj stovky lidí a porovnávat ho se svým, loni zakoupeným Vestaxem. Obráceně to ale MOŽNÉ NENÍ . Takže je potřeba brát v úvahu i stav ložisek talíře a ramínka, možnost uvolnění patice hlavičky v trubce ramínka nebo třeba neodborné servisní zásahy, ke kterým mohlo za ty roky dojít (ne každý umí vyměnit celé ramínko, setkal jsem se s kusy, kde byly vodiče zamotané do mechanismu antiskatingu). Někteří lidé jsou líní i zašroubovat zpátky všechny šrouby do spodního deklu a zničenou odpruženou nožku nahradí čímkoli zhruba stejně vysokým :-) Já nic proti Vestaxu nemám, jenom podle provedení obou výrobků bych tipoval, že PDX2000 bude stát asi polovinu toho, co 1210. Jestli se o to chce někdo hádat, tak mu doporučuju se nejdřív podívat na to, jakými prostředky je řešeno výškové nastavení ramínka. To je rozdíl jako mezi kosmickou raketou a trakařem - ale v neprospěch toho novějšího. Pro technicky zdatnější a zvídavé doporučuji, aby si na hladké desce ( bez drážek) pokusili ověřit si tvrzení výrobce, že krátké přímé ramínko nepotřebuje antiskating anebo že dokonce při jeho použití nevznikají žádné boční síly a že je tak omezeno opotřebení desek. Pravdou je opak a komu se to nechce zkoušet, tak může použít i zdravý rozum nebo něco z geometrie.