Fórum

18.09.2006 15:49
#19582 detail odpovědět

Izy, já se bojím, že Tobě to nedokáže skutečně vysvětlit nikdo. Už to tady jeden zkoušel, já jsem zkoušel Tě nasměrovat na nějaké zdroje informací, taky jsem zkoušel z Tebe něco vytáhnout o okolnostech, důvodech, proč kladeš právě tuto otázku stále dokola. Nevšiml jsem si žádné adekvátní reakce z Tvé strany, meleš to jako kolovrátek stále dokola.
Neexistuje žádný jasný rozdíl, oba ty termíny vznikly z různých pohledů na věc, jeden znamená něco, co hraje vysoké tóny (ale to hrají i ty označované opačně) a druhý se hlavně v angličtině používá pro libovolný reproduktor, klidně i basový. Pravidelně (a to jsem převzal při tvoření naší tabulkyreproduktorů) se jako driver označuje něco, co potřebuje k vyhovující funkci ještě přidat zvukovod, tweeter ho má (někdy odnímatelně) už od výrobce. Většinou také tweetery mají trochu výše položené pracovní pásmo, řekněme 5÷22kHz a naopak typický driver by mohl být 1,8÷18kHz. To je ale v mnoha případech jako rozlišení nepoužitelné, hifi tweetery jdou dole obvykle hodně nízko a některé modernější drivery sahají nahoře daleko za 20kHz. Jestli máš teď radost, že jsi snad dosáhl svého a Tvůj postup ve vymáhání odpovědi byl správný, tak Tě ujišťuji, že nikoli.