Fórum

Odpovídáte na příspěvek

VAŠEK W
13.12.2017 21:02
#88527 detail odpovědět

2 andrej: jak již napsal vasekdN, na hodně nízkých kmitočtech (do 100-200Hz) je signál v obou kanálech "skoro stejný", zde dochází jen k "malému zmršení" signálu. Úplně jiná situace ovšem nastává ve středním pásmu (a protože jsem líný hledat nějaké technické údaje od zmiňované soustavy, tak se domluvíme třeba na dělicím kmitočtu 5000Hz mezi středobasem a výškou). Zde jsou již rozdíly mezi signály v jednotlivých kanálech tak obrovské, že dojde k "totální degradaci" přenášeného signálu v nejdůležitější části "spektra signálu". V jednom kanálu bude zrovna určitý signál "tlačit" repro ven, ve druhém bude v tu chvíli zhruba stejný kmitočet, ale s opačnou fází a zhruba stejným rozkmitem pohnout membránou dovnitř. Co se tedy stane? Zvukově nic - membrána se prakticky nehne. Takže bude skoro ticho, nebo se ze soustavy budou linout zvuky, které nemají s přivedeným signálem nic společného. A jejich hlasitost bude záležet jen na momentálním kmitočtu, fázi a úrovni v levém a pravém kanálu, a druhu hudby se zpěvem. Situace je taková, že se jednotlivé signály "přetahují" o membránu, a ta "chuděra" neví, kam se pohnout. Já mám na svých Revoxech, Luxmanech a Dualech tlačítka mono, tak zde to jde dobře vyzkoušet a porovnat. Kdo to nemá, tak se to dá trochu nasimulovat tak, že se například vyzkratuje levý a pravý kanál na kabelu od zdroje signálu. Odšroubujte si krytky konektorů a kouskem drátu si chvilkově zkratujte živé vodiče a porovnávejte si poslouchem ve sluchátkách co to bude "provádět". Vystřídejte si různé druhy nahrávek, různou muziku, různé interprety, různé producenty, nahrávací studia atd. Někdy se člověk nestačí divit, co to s výsledným zvukem provede. Je to velmi poučné ...
Nikdy nesmíte vyzkratovat výstupy ze zesilovače k reproduktorům !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tím zesilovač můžete při vyšší úrovni výstupní hlasitosti zničit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vašek

Napsáno zbývá znaků