Tu třídu H jsem přehlídl měl jsem za to že je to G-čko ale i v H-čku 2a2páry na 700W/4R, pokud bude zátěž čistě reálná a nepůjde pod 4R, to tak,tak vyjde. Bohužel bude stačit nějaká víc komplexní zátěž a půjdou. Nicméně nic není tak černobílého. Žádná muzika nemá charakter sinusového signálu, to už spíš se blíží šumu. Ani kopák neprodukuje sinusový periodický signál pokud není nějak zoufale ekvalizován a nepovažujeme opakování každé 0,5s za periodu. Opravdu není potřeba počítat s DC SOA charkou když nejnižší uvažovaná frekvence 20Hz má periodu 50ms, tj. 25ms na horní, nebo dolní polovinu tranzistorů. Typickým příkladem překračování DC SOA charky jsou třeba všechny QSC a i ostatní zesilovače. Třeba RMX1450 má 4páry 2SC5200/2SA1943 napájeny +-78V (Toshiba píše že 1pár je pro 100W zesilovač). RMX1450 je schopná dát 700W/2Ohmy. Nejhorší podmínky pro tranzistor zesilovače třídy AB (RMX1450 v AB třídě jsem vybral pro jednoduchost), jsou v polovině jeho napájecího napětí tj. při 39V. To teče do 2 ohmové zátěže jedním tranzistorem 4,9A. DC SOA přitom dovoluje při 39V pouze 3,6A. Pro 80degC je to pak 1,8A a pro tuto teplotu je překročena SOA i pro 100mS puls! To by znamenalo, že QSC ihned shoří, ale ono ne, ono jede spolehlivě dál. Že by perpetum mobile? Ne, je to neúprosný čas. Jak dlouho tranzistor v tomto bodě setrvá při nejnižší uvažované frekvenci 20Hz? V jedné půlperiodě Jsou to jednotky milisekund a v druhé půlperiodě odpočívá. (SOA pro 10ms puls pro 39V je 16A při 25C a 8A při 80C) Zkuste si to hodit do exelu, nebo do free LT spice a uvidíte. Kdyby se zesilovače navrhovali na DC SOA charky tranzistorů, tak je nikdo nezaplatí. RMX1450 by jich potřeboval při tomto stylu návrhu 11 paralelně v každé větvi, což je téměř 3x tolik než má. Vydržel by ale úplně všechno. Dál je spolehlivost zesilovače o chlazení (co nejnižší odpor Tja) a důmyslných ochranách, které zajistí, že tranzistory danou SOA charku nepřekročí.