Zdravím,
můj dobrý kamarád, hardrockový baskytarista z jednoho známého revivalu vyzkoušel nejspíš všechny velikosti Kappalite, staví s nimi boxy i pro kolegy z jiných kapel. Nejvíce stavěnou kombinací je dvoustack 1x15" + 4x10". Je s nimi velmi spokojený právě pro podle něj optimální poměr cena/zvuk/výkon, nikdy si ani na jednu velikost /typ nestěžoval, že by s ním byly nějaké problémy.
Dvě 15" Kappalite 3015LF jsem měl ze zvědavosti vypůjčené a i já mohu potvrdit, že jsou to výborné reproduktory a nikoli jen pro baskytaru.
Jen je třeba počítat s reálnou, zprůměrovanou charakteristickou citlivostí o cca 2dB nižší, než je udávaných 100dB. Oněch 100dB jako obvykle totiž platí pro špičku/hrb na kmitočtu, na kterém už reproduktor zpravidla není využíván. Jako příklad bych mohl uvést třeba původní provedení ARM9408, které měly až 103dB špičku, ale na kmitočtu okolo 2,8kHz, podle měření kus od kusu se lišící až o 400Hz, proto píši okolo. V okolí tohoto kmitočtu se tento, původně středobasový reproduktor už nikdy nevyužíval. Ale na rozdíl od údajů současných výrobků, u neupravovaného ARM940x charakteristická citlivost i průměrného kusu nikdy neklesla v pracovním pásmu, pro které byl určen, pod udávaných 100dB.
V tom je u dnešních výrobků prakticky všech firem dost zásadní rozdíl - jako charakteristická citlivost v dB/W/m je udávána nejlepší hodnota, byť by to byla velikost hrbu, kde dotyčný typ vůbec nechceme využívat.
Domnívám se, že jako prevence proti nežádoucímu zklamání je proto velmi vhodné si detailně prohlédnout skutečnou, panem Hubertem Mašínem naměřenou charakteristiku průběhu citlivosti.
Pokud jde o větší investici a není to typ, který už pan Mašín někdy měřil, tak se pokusit jej někde vypůjčit a nechat změřit.
Myslím, že i individuální měření u pana Mašína, bude-li k tomu ochoten, jistě vyjde mnohem levněji, než se pro nevhodnost, pracně a se ztrátami, zbavovat nakoupených drahých reproduktorů.
PD jistě potřebný kus p. Mašínovi na měření zapůjčí.