2 Hubert: Samozrejme, ze nie a naco by aj. Ja dobre chapem, ze pri zuzeni smerovej charakteristiky sa ten akusticky tlak niekde prejavit musi a predsa nie je uloha systemov hrat dookola, ale prave tam kde je to potreba, alebo sa mylim? To ja len preto konstatujem, ze E-MI napisal o V-Dosc, ze nema zvukovod a on ho ma dost poriadny a o Kudo ste uz napisali, ako keby ho mal neviem aky :-)) Rozdiel je iba v prestavovani uhlov. Proste vsetko je to zvukovod iba jeded vyrobca ho ma taky a druhy inaksi :-)) No a ten zvukovod v KF730 moze mat trebars aj 10cm, ale je to stale klasicky aj ked trosku upraveny zvukovod zo stredovym vyustenim a to je ten rozdiel oproti L-Acoustics. Bol som vo Frakfurte 2005 a videl som KF730 rozobratu takze viem co som videl a nik mi to nevyvrati a ak chcete poslem foto, ale to uz mas nie a dovlim si tvrdit, ze aj rozobrate na vlastne ruky :-))) Ja tu stale inac hovorim o zvukovodoch pre LA a nie klasikach, tam bude problem so zratavanim a fazovanim sa zvuku skoro vzdy a bedne typu Martin Audio su toho prikladom a nie len tie. Tie 3 drivre nad sebou v klasickych zvukovodoch vyustenych do nejakeho kvazi LA zvukovodu hovoria sami za seba. Proste tiez bedna LA a na vyskach je to hrôza a to iba koli klasickym zvukovodom. Tak isto to ma aj JBL. A este sa s tym aj chvalia a vycapaju fotky na webe. Adapter co pravadza asi na 25cm-ej dlzke a to mozno vravim malo z kruhoveho prierezu na obdlznikovy a potom v pocte minimalne dva nad sebou to vyusti medzi stredaky, proste trapne a je to aj citit, ze klasika je klasika a zakladne kriteria LA splnaju iba na par bodov. Vsetko je to iba o marketingovom oblbovani a tahani za slovicka. Ale ako som uz spomenul Poriadne LA si robia reklamu same a inde. :-)))