Fórum

Odpovídáte na příspěvek

Coax
02.09.2005 11:47
#8578 detail odpovědět

2 Pavel (ozvučení kaple):
Velikost a vzhled B-2 PRO nebude nikomu vadit? Proč chceš brát čtení z dálky? Jakej použiješ pop-filter?
Co přesně chceš snímat na kůru a proč kulovou charakteristikou? Sólistu/varhaníka? Nebo je pěveckej sbor slabej?
Kulová charakteristika v kostele z dálky je téměř neodolatelné pokušení pro zlého ducha zpětné vazby.
Obecně velkomembránové kondensátorové mikrofony nebývají optimální pro ozvučování z dálky, zejména u něčeho, jako je řeč v kostele, natož na spodní cenové hranici. U poctivě udělaného mikrofonu bych v kostele neměl strach z nedostatečného odpružení, navíc existují odpružené držáky i pro ruční mikrofony.
Do použitelné kategorie (s ohledem na tebou uvažované ceny) bych zařadil Sennheiser E865S (na můj vkus příliš ostrý zvuk na mluvené slovo ale vhodně naladěný EQ pomůže), AKG C900M (nemám provozní zkušenosti, zeptej se Vladaa), RODE S1 (usuzuji jen z názorů druhých lidí, teď je za dobrou cenu), AKG D190ES, mooožná E840S (neslyšel jsem, vyzkoušet z trochu větší vzdálenosti). Držel bych pokud možno všechny mikrofony stejné. Vhodný je vypínač, vypnutím nepoužívaných mikrofonů (je-li toho obsluha schopna) se zvedne odolnost vůči zpětné vazbě. C900M má neprakticky malý vypínač, S1 vypínač nemá. Na mikrofonech bych rozhodně nešetřil, tahle aplikace patří k těm nejnáročnějším na technické vlastnosti mikrofonu (na rozdíl od populárního názoru "jenom na řeč někde v kostele"). Investice do dobrejch mikráků nebudeš nikdy litovat, jenom si budeš znovu a znovu říkat: "dobře jsem udělal". Rozhodně si mikrofony nejdříve vyzkoušej (případně porovnej) přímo na místě.
Omlouvám se za dlouhatánský příspěvek, pokračování následuje.

Napsáno zbývá znaků