Fórum

Odpovídáte na příspěvek

Dotaz
22.09.2011 13:42
#71858 detail odpovědět

Padla tady poznámka o zákonné regulaci hlasitosti produkce. Zajímalo by mne tedy, jestli náhodou už dnes neexistuje nějaké závazné nařízení, nebo např. hygienická norma, která toto řeší. Nejedná se mi o kluby pro ožralé vyhulence a tuckaře - to je svět sám pro sebe a s tím většina gramotné populace do styku stejně nepříjde. Mám na mysli akce typu obecních a městských slavností, které se konají na otevřeném prostoru v obytných částech měst a obcí pro celé věkové spektrum posluchačů - od dětí až po důchodce. Návštěvník takových akcí je zde vydán na milost či spíš nemilost zvukařů, kteří se většinou chovají, jako by byli placeni od úrovně hluku, který vyprodukují, mnohdy bez ohledu na kvalitu. Typickým příkladem toho byly např. poslední Havířovské slavnosti první víkend v září. Vynikající aparát o výkonu desítek kW (prý od Kabátů) celé 3 dny vyluzoval neskutečně silný a nekonkrétně otřesný zvuk, a přitom celý areál je v přímém sousedství s lůžkovou částí nemocnice a centra města. V sobotu jsme tam odpoledne zašli s dětma na program PRO DĚTI a museli jsme po pár minutách kvůli kraválu odejít. A takových nás byla spousta. Při koncertě Kabátů pak prý drnčela okna v okruhu 7 km. V neděli jsme to zkusili znova a dopadlo to stejně.
Tady bych nějakou zákonnou možnost ochrany zdraví návštěvníků a obyvatel uvítal, protože na přirozenou inteligenci a obyčejný selský rozum a cit pánů za mixpulty se v takových případech spolehnout jednoznačně nedá.

Uznávám, že názor na kvalitu zvuku je neměřitelný a naprosto subjektivní, proto můj názor nemusí být relevantní, ale hlasitost (úroveň akustického tlaku) je veličina, která se snad dá definovat a změřit naprosto exaktně. Existuje tedy nějaká platná norma, kterou musejí zvukaři závazně dodržovat?

Napsáno zbývá znaků