Tak jsem se vrátil z Frankfurtu.V podstatě nic nového, mám pocit, že se šetří čím dál více.Propagačních materiálů stále méně, méně i výrobců a menší prezentace velkých dodavatelských firem, více číňanů s kopiema všeho možného. Co bylo super, tak utajovaná novinka od JB lighting - LED a 12 s RGBW ledkou a zoomem 8-4°, super prezentace KV2 s opravdu silným,pevným a průzračným zvukem, konkurence nejmenšího I Live od DIGICO v podobě jedné dotykové obrazovky a pár knobů, nový wave guide monitor od Nexa, který hraje velice dobře a přesně definované hranice pole kde to hraje a kde je ticho,laciné výkonné lasery a sposta Led obrazovacích panelů. Nejzajímavěší z celého dne byla možnost podívat se na instalovaný systém zvuku , světel a techniky v v historické hale se strašnou "kostelní" akustikou. Pravděpodobně v předvečer veletrhu se tam konal večer s předáváním hudebních cen v duch "oskarů či gammy". Neskutečná technika, vše dotaženo do nejmenších detailů, obrovská režie plná těch nej věcí(Midas XL4, Pro6, Mayer sound, hromada led stěn, hlav kome 200, zajímavý light design, a na akustické podmínky super silný a dobrý zvuk.
Docela mě štve omezení prezentace techniky a účinkujících kapel v Agoře, kda vloni asi z důvodu rozpočtu a krize tvrdě změnily systém a místo top techniky, práce a hostů se prezentovala regionální kultura s průměrnou technikou a obsluhou. Laťku pozvedla firma Warvick s prezetací vystupujících velikánů basové kytary (T.M. Stevens s Bootsy Collinsem a Blackbyrd MkNightem, Lee Sklar, steve Baily, Joinas Hellborg a další).
Tradičně "trapná " expozice L´Acoustics s jednou bednou již letitého Kudo a Arcs a novou instalační Kivou s prospektama na vyžádání. Tento model začínají přebírat i další firmy. Aby to neskončilo u prezentace se zasíláním odkazů na www stránky. Přesto je to ten největší veletrh a svátek všech muzikantů, zvukařů osvětlovačů.