Fórum

Odpovídáte na příspěvek

04.05.2005 11:03
#6255 detail odpovědět

Zhruba před deseti lety, kdy jsem měl na starosti jeden větší kulturák, byla běžným obsahem smlouvy zvukařů a osvětlovačů právě ona formulace o zodpovědnosti za bezpečnost obsluhy i aparatury, a tak jsem se snažil při problémovějších akcích stavět pořadatelskou službu i poblíž mixu a pod. (A trnul, aby se opravdu nic nestalo.) V poslední době, co jezdím zvučit, je v drtivém případě podobná hlídka vzdálenou utopií. Pořadatelé jsou u vchodu pouze u vstupenek, od půlnoci již jen u pípy. Při zajišťování okresních tancovaček si pořádek na pódiu zajišťuje kapela, která hází opilce a zfetovance dolů, u mixu si pak musím poradit nějak sám. I když zde většinou nejde o agresivitu, ale o snahu různé nezávazné komunikace, pivo už jsem v mixu také měl. Je ale fakt, že zhulených týpků přibývá a pokud je snaha dostat je z pódia, většinou to nějakou potyčkou končí. Nejhorší pořadatelské služby jsou zpravidla výsadou jednorázových "studentských" agentur a podobných nadšenců, kteří navíc dnes mají k zodpovědnosti a preciznosti daleko (a rady zkušených "konzervativců" zásadně odmítají). Nedávno jsem dokonce s kolegou při ozvučování tancovačky/diskotéky doslova vypleskal mladého maníka, který se v plném sále (asi 800 lidí) bavil zapalováním ubrusů, jekorového a dřevěného obložení, čalounění a pod. Pořadatel samozřejmě nikde, hořlavých výzdob a zamčených nouzových východů mnoho, nouzové osvětlení dosloužilo zhruba před deseti lety... Z další akce tohoto pořadatele ale mít strach nemusím, smlouvu o zajištění akce uzavřel s konkurencí - ta prý totiž ve smlouvě na rozdíl ode mne nic o zodpovědnosti za škody na zařízení nemá...

Napsáno zbývá znaků