Jacky v bednách je přežitek hlavně barových kapel a muzikantů, táhnoucí se už od 70. a 80. let, kdy vlastně jiné konektory, než jack a teslácký liberecký šestipólový ježek nebyly. Ti majetnější nebo ti, kteří měli možnost cestovat ven, měli v bednách XLRka, ale v 99% beden byly jacky.
Já sám jsem ještě předloni přemlouval jednu takovou kapelu, že jim bedny předělám na speakony, protože povytažený jack v jedné bedně způsobil zkrat na výstupu zesilovače a odstřelilo jim to už vybuzený konec. Nechtěli, prý jsou na to léta takhle zvyklí...Tak jsem jim aspoň kovové zásuvky vyměnil za Cliff plastové, které při zasouvání či vysouvání nezkratují výstup.
U další kapely jsem po stížnosti, že jedna bedna hraje o dost slaběji a bez basů našel mezi bednou a zesilovačem 10m obyčejný stíněný kytarový 0,25 mm2 /kdoví jestli/ kabel. Strčili ho tam prý proto, že se jim na tom "reproduktorovém" ulomil jeden jack. Hrát to jaksi hrálo, tak nic neřešili až do doby, kdy museli hrát ve větším prostoru a s větším výkonem. Ani jeden z těch čtyř muzikantů nebyl schopen pochopit, že na té tenké žíle kytarového kabelu se ztrácí tolik výkonu, že bedna prostě slaběji hrát musela. Záhadou mi bylo jen to, že ten kabel neuhořel..Vyměnil jsem kytarový kabel za křížovou 4x1mm2 CYSY, nabídl výměnu jacků na bednách a zesilovači za speakony, vylučující záměnu či zkrat - opět odmítnuto, po dotazu, zda na to nemají peníze, odpověděli "ale máme, ale jsme na to tak zvyklí"..S někým prostě nehnete.