Fórum

Odpovídáte na příspěvek

07.10.2009 11:27
#53707 detail odpovědět

2 MTJ: Ale ano, můžu tě ujistit, že Pavel Vojta JE zvukař a zcela standartně DĚLÁ vynikající zvuk bicích - ono to, že je člověk skutečně ZVUKAŘ, s sebou nese také to, že se přestaneš potkávat s těmi joudy, kteří neumí zahrát, neumí naladit a ještě k tomu ta věc na kterou hrají si nezaslouží jméno buben. V takovém okamžiku už stačí použít kterýkoli dobrý kopákový mikrofon (Audix D4, D6, Shure Beta 52, 91, AKG D112, Sennheiser e902, Beyerdynamic M88 nebo M380TG... a minimálně deset dalších) a k dorovnání zvuku by měly stačit na pultě korekce (pokud máš čtyřpásmové, s jedním parametrem to skutečně moc nejde). Kompresor je v podstatě zbytečný, bubeník hodný toho jména musí být schopen zahrát všechny údery stejně silně (Systém "co rána to originál" je spolehlivým rozpoznávacím znakem bubeníka špatného). Gate je příjemný, neboť odstraní přeslech v momentě, kdy kopák "nehraje", u kondenzátorových mikrofonů jako je Beta 91 v podstatě nutnost), ale se zvukem jako takovým vlastně nedělá vůbec nic. Věř mi, že jsem "viděl do kuchyně" desítkám, možná už stovkám zvukařů světových hvězd a nepamatuju, že by někdo z nich insertoval do kopákové kliky GEQ.
Pokud zvučíš jen vesnickou ligu, tak tě trochu lituju, ale netrap se s tím; stokrát jsem si říkal, proč to či ono "nehraje", přišli jiní muzikanti (opravdoví muzikanti) a najednou bylo po problému. 80% zvuku dělá kapela.

Napsáno zbývá znaků