A já už myslel že tohle forum příspěvky nežere :-(
kaligulo, omluv ho, neb rodiče ho v útlém věku málo řezali. To už teď nepůjde dohnat :-)
Hubert:
Prosil bych dovysvětlení toho, jak funguje ten systém závislosti BL a výchylky na reálném reproduktoru. Já se dočetl spíš "kontraproduktivity:
The offset problem, the nonlinear phenomenon occurs as the driver is being driven toward its Xmax limitation. As the coil moves to position, where more turns are out of gap, BL decreases, EMF decreases, and the coil draws more current, pushing the coil even farther out of the gap......
To mi nedává smysl. Menší BL dělá škodu, Větší BL by sice škodu neudělalo, ale nechce se mi věřit, že by na mezních výchylkách reproduktoru veškeré zkreslení pocházelo pouze od vratného systému reproduktoru, Obzvláště když známe fyzické rozměry cívky a mezery, a zrovna BC udává, při jaké výchylce už je tam jenom 50% BL....
k tomu progresivnímu odpružení: však ano, poddajnost klesá vždycky, avšak to vůbec neznamená, že to snad bude lineárně, nebo exponenciálně "až se závěs utrhne".... (u BC ne, tam se to asi zvládně ubrzdit :-) )