2 saxana: pult vybavený VCA má dvě zásadní výhody: 1) signál neprochází přímo potenciometrem - faderem, ale pouze obvodem VCA (voltage controlled amplifier = napětím řízený zesilovač), jehož zisk je nastavován polohou potenciometru. Pokud je poťák znečištěný nebo drobně poškozený, nemůže se to přenést do signálu v podobě chrastění či lupání. 2) pulty jsou vybaveny VCA skupinami: můžeš např. přiřadit všechny fadery bicích do jedné VCA skupiny a pak taháním za tento JEDEN skupinový fader můžeš přidávat a ubírat celé bicí - používá se to tedy stejně jako "klasické" podskupiny, ale virtuálně hýbeš skutečně fadery všech zařazených kanálů. vtip je v tom, že a) jedna VCA grupa nahradí DVĚ klasické (pro stereo) b) stejné kanály mohou být ve více VCA skupinách, často se používá třeba model:Dr - B - G - Key, pak VCA skupina INST(rument) do které jsou zařazeny všechny předchozí kanály, takže můžeš jedním faderem ubrat všechny nástroje proti zpěvu etc. No a "klasické" grupy se pak využívají jen v případě, kdy chceš třeba na celé bicí nainsertovat stereo kompresor, a s jejich faderama se nehýbá...
jinak samozřejmě nezáleží tolik na kvalitě a stavu faderů, důležité ovšem je, jak kvalitně je vyřešen VCA obvod. Ale protože VCA se objevují až u kvalitnějších pultů (až na výjimky - YAMAHA M 3000), nesetkal jsem se s problémem.
U dj pultů nevím - setkal jsem se s crossfadery řešenými jako VCA, zřejmě z důvodu viz 1) ale dj a jejich cajky mne fakt nezajímají - leda jako cíle střelby.-)