Age,
víš, co je zajímavé? Že nás ve škole stihli naučit Boženu Němcovou s Aloisem Jiráskem a kupou dalších a přitom samozřejmě také pravopis, gramatiku a vše okolo. A nám se nezdálo, že bychom byli speciálně v češtině nějak přetížení - a to prosím byly čítanky dvojjazyčné, české a slovenské texty, protože jsme byli ČSSR, že. Prakticky každý z mé generace nebo o málo mladší nemá s gramatikou žádný problém, přitom nemá ani problém si vzpomenout, kdy se strhla bitva na Bílé hoře a navíc k tomu ovládá psanou i mluvenou formou slovenštinu.
Jde to, jenom to chce od učitelů snahu a schopnost ty děcka zaujmout, aby jim to lezlo do hlav.
Druhý a nepoměrně větší problém vidím v tom, že současná i předchozí generace vůbec nečetly a nečtou, myslím samozřejmě přísně spisovně psané knihy. Nevím, jak přesně se to odborně nazývá, tuším snad vizuální paměť či jak. Díky tomu, že jsem už od cca osmi let hltal jednu knížku za druhou a od nějakých desíti i odbornou literaturu, nikdy jsem neměl problém s češtinou jako takovou, časováním, skloňováním a prubířským kamenem - diktáty. Četl jsem až tak hodně, že učitelka češtiny na druhém stupni nechtěla věřit, že bych NIKDY neudělal v žádném diktátu ani jednu chybu a v druhém pololetí sedmičky mi před celou třídou diktovala samostatný speciální, plný chytáků..
Tím, že dnešní děcka na internetu čtou gramaticky silně zdeformované texty se rozhodně spisovně nenaučí, spíš naopak, deformuje je to. Přidejme k tomu silně deformovanou smskovou, chatovou a ICQ komunikaci a neštěstí je hotovo.
Tyhle děcka dokonce mívají velký problém i hovorovou formou /např. v telefonickém hovoru/ přesně se vyjádřit, co vlastně chtějí. Je to opravdu otřesné, spousta -náctiletých doslova neumí normálně telefonovat.
Speciálně Drobek a ještě jeden potrat, co sem chodí, jsou toho jasným dokladem, co se dnes děje ve školách a proč tihle exoti nedokáží psanou formou smysluplně komunikovat.