Fórum

Odpovídáte na příspěvek

23.12.2004 18:53
#4088 detail odpovědět

Ono to nemá nic společného s Čínou jako takovou a vůbec už ne s Číňany, jako takovými. Jde pouze a jedině o to, jaké zboží se za nejnižší ceny dá vyrábět a distribuovat. Druhý faktor je ten, že samozřejmě se většina podobného zboží vyrábí primárně pro čínský trh, protože ten si v žádném případě nemůže dovolit pro uspokojení rychle rostoucích potřeb obyvatelstva masivně dovážet něco lepšího z vyspělejších zemí. Číňani nemají na vybranou, budou jezdit na kolech, motorkách a v autech, jaké si sami vyrobí (dodneška se tam vyrábějí předválečné německé motocykly a naše Jawy kývačky! ) a pokud někdo chce u nás žít jako průměrný Číňan, tak si takovou věc může klidně koupit i zde. Jenom by si toho měl být vědom a nenechat se opít všemi těmi rohlíky, ve kterých nás recenzenti ubezpečují, že to od světové špičky nikdo nepozná. Já mám vizi, že bychom se měli časem stát něčím jako Švýcarsko, dostat se do pozice miniaturní kopie Číny mne neláká a pokládal bych to za mnohem horší národní katastrofu než německou a sovětskou okupaci dohromady. Mikrofony vyrobené v Číně mohou být dobré - pokud je tam ve svém závodě vyrobí třeba Sennheiser anebo mohou stát za starou belu, totiž když si tam někdo nechá po dolaru nabouchat "kopie šůrů" a pak se na nich skví něco jako "SM58" nebo "designed..."

Napsáno zbývá znaků