Fórum

Odpovídáte na příspěvek

Petr V.
15.01.2008 13:36
#33609 detail odpovědět

No pak k tomu člověk přijde druhý den pustí to víc nahlas a zjistí,že takhle teda ne. Někdy se dojde k takovým hodnotám součástek, ke kterým se nedá výpočtem nijak dospět.
Zkoušel jsem naimportovat SPL a impedanční data reproduktorů u dvoupásmové soustavy do LSPCad , nechala se nasimulovat vyhybka,která potom docela korenspondovala s naměřenými hodnotami,přesně do doby než jsem začal kontrolovat směrovky, zejména v okolí dělící frekvence,to podle mě nelze výpočtem postihnout.Řekl bych,že je lepší při ladění výhybky se věnovat směrovkám a fázi než se honit za rovnou čárou ampl průběhu, DSP s PEQ jsou poměrně dostupné, samozřejmě hrby +/- 10dB tolerovat nelze.
Docela zajímavé je jakým zůsobem se nastavují presety u biamp nebo víceamp beden a to u HF driveru. Nekteří výrobci postupují tak,že vyrovnají pokles směrem k vyšším frekvencím,pomocí PEQ někdy i HiShelv a celkově uberou gain na výškovém kanále DSP,třeba o -10dB.
Jiní zase uberou velmi razantně pomocí LOShelv vše pod třeba 8kHz a gain v DSP nechají na 0dB.Tohle dělá třeba RCF u pasivní verze PRO 7001, možná proto ,že podle měření jejich drivery vykazují směrem k vyšším frekvencím pokles SPL. Nijak jsem oba dva způsoby neporovnával a třeba vychází na stejno.

Napsáno zbývá znaků