Ještě k těm tráfkům taková perlička. V jednom KD jsem řešil, proč jsou problémy se zemními smyčkami, přestože součástí instalace byl i blok s oddělovacími trafy. Hledal jsem chybu všude možně, avšak že chlapci z montážní firmy propojili GND z obou stran trafa mě tedy hned tak nenapadlo. Takže tam vlastně ztrácely smysl. Jen dodávám, že instalace byla realizována kompletně a nedošlo tedy k informačnímu šumu "kde že ta stínění kabelů vlastně budou odpojena" a tak nebyla odpojena nikde.
muzikanti: Možná že je na přepojovači součástí tamní režie potřebné a správně zapojené tráfko k dispozici, nemuseli by jste je kvůli jedné akci pořizovat. Ale bude to asi spíše sci-fi, kvalitní linkový oddělovák je dobrá investice pro strýčka příhodu.
Do okruhu pro informaci v prostorách mimo sál se mi v praxi nejvíce osvědčilo vyčlenit spíše přepínatelnou PRE/POST AUX sběrnici (nejlépe prohnanou ještě matrix sekcí, pokud je). Posluchači v přilehlých prostorách uvítají hudbu a podobný program především jako hudební kulisu, zatímco moderování a vyhlašování během akce je zpravidla zapotřebí vypíchnout a prosadit v hlučném prostředí baru, restauraci "pekla", nalejvárny atd. I poměr míchání nástrojů, odlišná (větší) komprese a mono režim hovoří více pro AUX/MTX OUT. Na druhou stranu, pak jsou stejně všichni ožralí, je jim to jedno a je pak více starostí u mixu se sluchátkama na uších... :-)
Ad průnik fáze do PA: Pokud jsou veškeré mobilní rozvody s oddělenými vodiči N a PE, jinak též tří nebo pětivodičové, neboli v TN-S soustavě, pak záměna fáze mezi levou a pravou zdířkou 230V zásuvky (prohození L a N) nemůže ovlivnit bezpečnost aparatury. Musí být též i u starších instalací lhostejno, zda je PEN vodič v jednofázové zásuvce od kolíku veden vlevo nebo vpravo. U neznámých zásuvek proto stačí vadaska, vypadne-li během ověřování v ní přitom proud, jde o novou instalaci s chráničem a je vše v pořádku. Proto pozor na různé nefundované a kutilské "domo-robo".