add. AUX pre nebo post EQ.
Podle mne jednoznačně za EQ, zvuk který míchám do PA který není vyloženě špatné musí být snad dost dobrý i pro monitory. Dělá se snad do monitorů zásadně odlišný zvuk od PA? Předpokládám, že zvuk do PA má být věrnou podobou zvuku nástroje a totéž chce snad slyšet i umělěc. Master EQ na monitorech snad slouží ke kompenzaci problematických frekvencí a doladění barvy jako celku. Nedokáži si představit jak by hrál monitorový komplexní mix kde bych barvu nástrojů řešil je na master EQ. Jak by jsi to udělal u mixu kde by převládal např. kick a sax nebo housle, nástroje s naprosto odlišným požadavkem na ekvalizaci. Výsledek by byl ten že vše bude hrát špatně! S teoríí že je lepší zvuk do monitorů neekvalizovat by bylo možné z dedikovaných minitorových konzoli EQ selci vypustit.
Bohužel jsem se již s tímto setkal u jedné firmy která vlastní Midas Venice a auxy měli před EQ. Radili mě, že mám nastavit barvu tak že ošlu do monitorového sendu zpěv a grafickým EQ nastavím jeho barvu. Vše ostatní prostě \\\"na rovno\\\" pošlu a je to snad dobrý... Zoufalé...