2EMI&RADEK: ..s EMI-m nemozno nesuhlasit, ale aj tak myslim, ze vzdy to bude urcity kompromis a urobit hornu tak, aby hrala dobre aj na vyssich frekvenciach (trebarz po tebou spominanych 500Hz) a aj na basoch, nebude celkom dobre mozne (ale mozno sa mylim) :-)
Nejake stredobasove zvukovody (nehrajuce na basoch) uvediem aj s rozmermi repra a del frekvenciou.
FunktionOne - respolution2 - 15"/8" 250Hz
FunktionOne - respolution4 - 12"/8" 430Hz
KV2: ES1 - 12"/6" 500Hz
Martin - H3 - 15"/10" 250Hz
Vsetko aktualne konstrukcie - ziadne 70te/80te roky!
Myslim, ze vo vsetkych pripadoch je to zvukovod konstruovany INAK ako "klasicky" basovy. Ako pise Emi - ma to minimalnu kompresnu komoru (v podstate len priestor medzi konickou membranou a rovinou dosky na ktoru je menic pripevneny) - no a co by som videl zasadne - otvor v tej doske (cize v podstate zaciatok zvukovodu) ma dost maly rozmer! Odhadom pri KV2 (kde su ake take obrazky vnutra) to nie je viac ako 8x8cm! (a tam vidim problem pre vyzarovanie basov (velka kompresia v takomto "otvoriku")) ..myslim, ze prave Krampera niekde o takomto comsi pise - nieco ako skreslenie z dovodu nelinearneho sa spravania vzduchu pri velmi velkych ak. tlakoch, ktore vznikaju prave pri velkych kompresnych pomeroch vo vstupnych castiach zvukovodov.