Fórum

Odpovídáte na příspěvek

12.05.2004 13:46
#1696 detail odpovědět

2 Michal Mishek: A preco si myslis ze by 10" nemohol hrat uz od 170Hz. Ved EAW robia v pohode 12" subwoofery a to je o dost nizsie. Fazovy korektor vyplna a eliminuje objem vytvoreny konickou membranou repraka pred vstupom do zvukovodu, cim zmensuje kompresne straty a tiez zmensuje vstupnu plochu do zvukovodu aby to hralo vyssie. Ked je ale objem pred reprakom maly a vstupna ploch tiez mensia, tak to zase moze sposobovat pokles nizsich tonov pri vyssich vykonoch z dovodu vacsich strat pri prudeni vzduchu z celej plochy membrany cez male prieduchy do zvukovodu. Je to kompromis ci to spravit tak aby to hralo viac nizsie alebo viac vyssie tony a da sa to trocha eliminovat zlozitym fazovym korektorom z viacerymi prieduchmi ako to maju drivery. No a prave TSE111 pouziva ako HF 1" driver a preto aby ten stredak potiahol az po deliacu frekvenciu musi mat malu kompresnu komoru a malu vstupnu plochu do zvukovodu. Preto pravdepodobne nehra dobre pod 300Hz, co sudim podla skusenosti Huberta, lebo horna je na to dost velka aj dlha. Ale ja tam idem dat 1,4" a delit to zhruba o polovicu nizsie. To je nieco ine a dava mi to moznost zvacsit komromisy. Nevravim, ze je to jednoduche, ale je to jedina vec, s cim treba trocha polaborovat a to ma bavi, pretoze tie basy co som robil vysli vynikajuco, a nic v okoli sa na ne nechyta. Ale moznoze na vrskoch si nabijem cumak a uz budem ticho. Sustruh mam doma, takze sa budem hrajkat. A preco tlakove stredy nie, ked tlakove vysky su samozrejme. Dokazom ze to ide aj ako DIY moze byt napriklad http://members.optusnet.com.au/~ggoodacre/Centauri/diy/

Napsáno zbývá znaků