Fórum

Odpovídáte na příspěvek

Pavel Vojta
03.12.2005 09:45
#11480 detail odpovědět

Tak a teď zpět zpět k problematice zvuku přez Ethernet.
Sleduji tutu oblas velmi dlouho, možná už proto že počítače a síťařina mě velmi dlouho živila a občas ještě žíví. Myslel jsem, že je to každému jasné, po přečtení tvých a jinných reakcí jsem pochopil že ne. Vše co jsem myslel samozřejmě bylo vztaženo k live aplikacím digitálních technologií, měl jsem tedy napsat ty kteří v digitálním live ProAudio...
Cobranet je technologie a standart který nebyl navržen pro live a je tam v podstatě nepožitelný. Důvodem toho je poměrně velká a nepředvídatelná latence. Podle specifikací je zaručeno že se jakýkoliv signál do jakéhokoliv bodu sítě dostane nejpozněji do doby 256 vzorků, což znamená do 5.33ms. Už to je problém ale větším problémem je právě to nejpozději. Vezmě modelovou situaci kdy budu míchat z digitálního pultu monitory a odesílat je do processingu digitálně minimálně z důvodu vynechání zbytečných konverzí AD-DA. Budu-li mít dva monitory na dvou různých cestách a napájeny přez dva procesory je teoreticky možné že k prvnímu dorazí signál v době minimální latence tedy udávaných 1/3 ms a k druhému v maximální tedy za oněch 5.33ms. Efekt je tentýž jako posunutí boxu o 1m!
Příklad druhý: budu chtít napájet přez dva procesory nějaký LA tak že downfill boxy budou na jednom a zbytek systemu na druhéh /toto je velmi častý požadavek/, důskedky přadchozího příkladu jsou jasné. Totéž se da říct o situaci nejaký PA a separátně krmené subwoofery.

Cobranet je poměrně rozšířen /ne u nás/ ale v oblasti instalací kde uvedené zaležitosti příliš nevadí. A je napřosto elegantním řešením jak dostat i do rozlehlých intalací audio v vysoké kvalitě a variabilitě.

Napsáno zbývá znaků