Fórum

02.10.2005 18:39
#9214 detail odpovědět

Já jsem Ti jednak poslal odladěnou výhybku a jednak jsem Tě upozornil, že se nedá na jiné impedance reproduktorů jen tak snadno (systémem polovina/dvojnásobek) přepočítávat. Taky jsem napsal, že není možné nahradit DT150 Tonsilem a DT150 se ve 4 ohmech nevyrábí (nikdo nepotřebuje profesionální 4ohmové tweetery). Jestli máš už nějaké zkušenosti s elektronikou, tak asi víš, že ty 3dB jsou teoretický horní limit, určitě si sám budeš umět najít hodně důvodů, proč to bude i teoreticky méně. I za situace, kdy by se Ti podařilo z téhož zesilovače protlačit do 4ohmového reproduktoru alespoň o 2dB větší výkon, tak budeš muset začít brát v úvahu tepelnou kompresi (nepředpokládám, že by Ti mohlo jít o nějaké zanedbatelně malé výkony, protože tam není žádný problém s jejich velikostí do 8ohm). No a v praxi skončíš s nárůstem SPL (o ten jde, ne o nějakou silnoproudou energetiku) o 1÷1,5dB a to prostě nestojí za předělávání hotového a vyzkoušeného projektu. Výkon se v elektroakustice neždíme, ale rozumně využívá. Souhlasím s tím, že vlastními chybami se dá nejvíc naučit, alespoň v oblasti průměrných IQ to platí na 100%. Chytřejší lidé jsou schopní se poučovat i z chyb druhých, hlupákům nepomůže nic :-)))