Fórum
Mám prosbu:
koupil jsem u Prodance náhradní membránu pro driver do reproboxu RCF ART 310A. Výměna není technicky složitá, ale u membrány není označena polarita a díky symetrické konstrukci se dá díl namontovat v obou polohách. Při opačném zapojení by mohl být praktický dopad na snížení akustického tlaku v oblasti dělící frekvence, kde by oba měniče (basový i výškový) vyzařovaly signál v protifázi a v případě využití reproboxů v páru by se to projevilo "rozostřením" stereofonního vjemu.
Můžete mi prosím poradit jak identifikovat správnou polaritu jinak než poslechem či měřením poklesu na kmitočtové charakteristice.
děkuji za radu
Standa
U plusu bívá červená barva.
díky za informaci, ale u vymontované membrány ani u náhradní membrány barevné značení + pólu není.
To bohužel vypadá na demontáž a prověrku zapojení druhé bedny. Dříve se to dělávalo nahrubo baterií - připólování a kontrolou směru posunu. Ale driver se hýbe velmi málo a navíc to neprospívá magnetu. Nevím, jak ta membrána vypadá, jistě má jen jednu pozici. Nakouknutí do druhé bedny (třebas vsunutým mobilem) napoví.
Zdravím, děkuji za reakce.
Ještě jednou jsem si membrány pořádně prohlédl. Původní díl skutečně značení nemá žádné, ale u náhradního dílu jsem objevil v černém plastovém mezikruží prolis symbolu + u jednoho kontaktu. Nevím jak jsem to mohl přehlédnout .
Děkuji vám za reakce. Vždy, když něco opravuji, říkám si "každý krok demontáže si nafoť na mobil ať víš jak to má být namontováno správně" , ale občas to opomenu.
Příště budu pozornější.