Fórum
Poškození jednorázovým dosažením mechanického limitu :-) jsem viděl kupodivu velmi málo, to bych snad spočítal na prstech i za ty roky dohromady. Nadměrná únava materiálu způsobená dlouhodobými výchylkami hodně přes Xmax je častější, ale to se většinou projevuje až po několika letech provozu. Z našeho hlediska je podobné zařízení zbytečné a mnohem víc starostí nám dělají poškození reproduktorů příliš vysokým dělícím kmitočtem, tedy přehříváním za malého pohybu cívky u basových a naopak průnikem nějakého brumu, impulsu při zapínání atd. do výškových reproduktorů neoddělených bezpečnostním kondenzátorem. Také procento poruch způsobených vodou, provlhnutím, nečistotami, bordelem naházeným do beden nebo lidmi šťourajícími skrz mříže do reproduktorů je snad řádově vyšší, proti tomu by nějaký jednoduchý elektrický obvod (fáze na mříži?) asi vymyslet šel... Já jsem si vždycky myslel, že krádeže reproduktorů z kinobeden (obzvlášť v letním kině přes zimu.-) jsou jenom naše komunistická zkušenost. Teď jsem si všiml, že se QSC na kinobednách chlubí speciálními šrouby proti zlodějům. Svět se řítí do někam.