Fórum
To mohu potvrdit, že DE10 i DE12 jsou opravdu špičkově hrající drivery. Je potřeba je ale velmi dobře chránit kvůli jejich nízkému dovolenému příkonu, zvláště v kombinacích s výkonnějšími středobasy. Já osobně nechci nijak hanit práci H.M., spíše naopak, ale můj soukromý názor je, že odladit kombinaci Delta 15+DE12 a zveřejnit zapojení výhybky bez příslušné ochrany takto "slabého" driveru je od H.M. hrubá nezodpovědnost. Jednak je třeba mít ochranu instalovanou už při odlaďování, protože její dodatečnou instalací výškovou část výhybky více či méně rozhodíte. Nezodpovědné je také myslet si, že zbastlit a vyrobit účinnou ochranu driveru do tak výkonné bedny umí každý. To sice ano, ale tak každý desátý.
Já osobně používám starší, ale velmi dobrou, příjemně, širokopásmově a opravdu hodně nahlas hrající 45L BR kombinaci Fane Classic CLA10-200+DE10+A9060. Ty feritové desítkové, ale i dvanáctkové Classicy jsou vůbec úžasně povedené kousky, velmi příjemně, neagresivně, ale fakt nahlas hrající, ani se mi nechtělo věřit, že těch 200-300VA jednak ta desítka snese, ale hlavně jak to dokáže zpracovat. Pri výsledném tlaku i příjemném zvuku i díky té DE10 se nikomu, kdo to slyšel nechtělo věřit, že nejde o nějaké speciály. Je hodně málo podobných "uni" desítek, které jsem slyšel takto příjemně a nahlas hrát. Podpořeno na každé straně jedním 15" pasivním subem 97dB/W/m s vlastní výhybkou, to vše na dva fullrange běžící zesilovače 2x350/8 a 2x600W/8 a máte apec do klubíku pro 150 hlav. Já ty DE10 a DE12 bez rozdílu chráním obyč autožárovkou 12V/21W a k driveru paralelně připojeným symetrickým omezovačem ze dvou 10W Zenerových diod KZ715. Symetrický omezovač je antisériové zapojení dvou Zenerek, např. anodami k sobě - to je výhodné, anody jsou na šroubech Zenerek, stačí je tedy buď na plošáku jen vodivě vešroubovat na izolovaný vodivý úsek, tím se automaticky spojí anody.Fajnšmekři ještě přichladí Učkem a katody Zenerek /očka/ lze použít zároveň jako svorkovnici výstupu pro driver.