Fórum
Martin S.: Do jisté míry. Na chlastačce "u Důši" taky nikdo kolem beden neběhá s mikrofonem. Proč asi. Každému je -3db bod ukradený. Tam věda prostě nemá své místo (pro zbytečně utracený čas). Prostě odměřené sub-díly sestavy jsou odměřené (od výrobce, jak jinak), jsou dobré, a na místě se jim pomůže do líbiva (pokud člověk ví co dělá, aby to například nepřetížil), a pokud není hluchý nebo zlitý jak zákon káže už ráno při setupu, hraje to slušně. Není to tak, že by to bez měření šlo už jenom zprasit. O to šlo hlavně mě.
Ladění soustavy, to je něco jiného. I tady je ale plno metod a "ale".
V méně zatlumené místnosti se jde dočkat i 10db propadu/peaku. Má pak cenu dělat nějaký preset pro nekonečný prostor nebo pro takový prostor ladit vyhybku, když to bude hrát i jinde? No nemá. Všecko překopat. Udělat vyhybku univerzální podlě měření, která oddělí měniče správně, a pořeší základní aspekty (největší hory, když se chce tak baffle step), a zbytek netlačit silou hardwarově, ale právě doladit na místo. Ladění na místě moc lidí mikrofonem nedělá. Když se tak octnu na nějakém menším fesťáčku se spřáteleným zvukařem, tak to pískne tak jeden ze šesti. Nedá se říci, že by všech pět ostatních mělo zvuk napytel. Někdy je to i obráceně.
Vjádru není u měření čemu odporovat. Líp to totiž už nejde. Jen poukazuju na to, že je potřeba ještě vědět co s měřením dělat, mít soustavu, se kterou mám možnost nějaký průšvih narovnat, prostor ve kterém to jde narovnat, atd. Ne vždy a všude to jde. Jsou situace, kde to lze považovat i za zbytečně přehnané řešení, kde ucho a pět minut práce udělá DOST.
Lukáši, metodou přispívání mi snad přijde, že jsi sem přišel přilákat piraně, a pak si ublíženě stěžovat. Myslím, že tu nikdo nehanil to, cos postavil, ale metody, jaké prezentuješ jako plně validní a přenositelné na kohokoli jiného. To asi nejde. Nikdo to takto neodkýve.