Fórum

25.04.2016 21:22
#87810 detail odpovědět

Dobrý den,
moc rád bych poprosil profesionály z Prodance, případně profesionální zvukaře a techniky, kteří se účastní diskuse v tomto fóru, poprosil o informaci.
S jakým nejnižším kmitočtem jste se setkali u profesionálních UHF bezdrátových mikrofonních souprav? Pokud je mi známo, tak UHF pásmo "papírově" začíná někde za 500MHz, tam, kde také začíná bývalé analogové IV. TV pásmo.

Jde o to, že moderní, značkové a drahé soupravy, pracující téměř až za koncem UHF pásma /860-890MHz/ nejsou s to zajistit zcela bezvýpadkový provoz na vzdálenost asi 100m a s překážkami v cestě signálu /množství lidí, konstrukce, spousta železa v konstrukcích pódií apod. Bohužel ani s lepšími, přizpůsobenými anténami se ziskem cca 3dB, připojenými k přijímačům. V některých situacích to bylo díky jisté směrovosti ještě horší, než s původními prutovými čtvrtvlnami.

Lepší VHF soupravy těmito neduhy netrpěly, ale jsou již dávno zakázány. Ale jak jsem si podle 60cm prutových antén všiml, tak i přesto VHF sady ještě řada poloprofesionálů a amatérů používá. Jsou to většinou starší, použité "značkové" sady osvědčených výrobců, které se ještě před zákazem VHF výborně osvědčovaly. Používají je prý hlavně kvůli obrovskému dosahu a minimálním až žádným výpadkům.

Nechci si už z principu nadrobit problémy použitím starších, vynikajících VHF souprav, se kterými je opravdu minimum problémů v provozu, zvláště s možností výběru kanálů. Daleko větší problémy mohou přijít, pokud provoz více takových souprav /mívají až 30mW a dosah i 1km mimo zástavbu/ bude někoho či něco rušit a půjdou po mně České radiokomunikace-odrušovací služba.
Pídím se tedy proto po jakékoliv slušné, analogové UHF soupravě, homologované ČTÚ pro provoz v ČR, ale kvůli lepšímu šíření nižších kmitočtů s pokud možno co nejnižším nosným kmitočtem.

Neporadíte mi prosím, ze kterých výrobků konkrétních firem vybírat?
Mnohokrát díky předem za relevantní odpovědi k věci.
Všechny zdraví a hodně úspěšných akcí všem přeje Petr Z.