Fórum

03.08.2015 17:08
#87364 detail odpovědět

No, pánové, takový šit jsem dlouho nečetl.
Má cenu vůbec objektivně odpovídat?

Žádný levný citlivý reproduktor v omezeném objemu 18SW115 nepřehraje. A to ani při omezeném příkonu. Ne tam, kde je to u subwooferu doma s omezeným objemem potřeba. Tedy pod 60Hz. Mohli jste si to aspoň nasimulovat, místo zbytečného štěkotu. 18PS76 má jmenovitý příkon 600W. U 18SW115 můžu použít cca 2kW+ zesilovač, aniž bych udělal cokoli jiného, než jen ořezal vrch a spodek. Při tom samém zesilovači pro 18PS76 se budu muset ujistit, že tam ten příkon většinu času NEPŮJDE. Takové ujištění řeší slušný procesor. Tento procesor, když připočtu do ceny řešení, prodraží celý setup s levným reproduktorem nad cenu toho drahého, a to se ještě právě musí hlídat limity toho reproduktoru, aby se mu něco nestalo, zatímco reproduktor z vyšší třídy si bude jen vrnět - za předpokladu, že kontrolka CLIP na zesilovači pro mě znamená špičkové maximum, nikoli vyzvání k přidání na výkonu tak, aby ani nepohasínala.
Co se děje pod laděním bassreflexu samozřejmě vím. No, když zvládl 32Hz mód poslechové místnosti bez překročení výchylky budit taknějak i 15" reproduktor v bassreflexové bedně laděné na 37Hz (celé to byl účel), nevidím důvod, proč by to nezvládl silný 18" laděný na 35Hz. Žádné větší šílenství s tím dělat nechci. Venku bude normálně strmý subsonic. Houfy hifistů skupují profi 18" a 21", aby z toho doma dostali méně než 20Hz s ak.tlakem nad 105db, a někomu tady dělá problém malinký "stretch" na kompromisně použitém řešení doma. Přijde mi to úsměvné.

IvanD: Hubert měl všechny ty floutky těžce na tyčce - tedy do té doby, než se někomu rozhodl pomoci. Nějaký iracionální houfní breakdown zkoušených přispěvovatelů fora kvůli tomuhle je vpodstatě nemyslitelný. Byly dny, kdy tu lítalo 30+ příspěvků deně od soplošů, a s nikým to ani nehlo. Problém je jinde. Sám se divím, jak málo příspěvků tu je. Tři dny, a jedna stránka není plná.... No, já to nebyl. Nebyl jsem tu totiž dost dlouho :-)