Fórum

06.05.2015 19:34
#87163 detail odpovědět

Tak dobře.
Vložim sem něco z návrhů, praxe je vyzkoušena, ale skutečného měření se zatim nedočkáte. Bohužel nemám dobrej mikrofon a nemám na to momentálně čas. Vše už bylo změřeno, jen k tomu dám komentář. Stejně jsem ještě směrovky neměřil ve více úhlech,tak je to jedno. Tyto poznatky mohou někomu napovíst k výsledku, defakto takhle jsem se ktomu dostal. Jestli je tu každej takovej odborní, tak si to přeberte jak chcete, je mi úplně jedno co si o tom budete myslet. Jak se říká chytrému napověz atd..... Myslim že tento rok bude i hotovej pár od každého, po vyžádání přivezu a předvedu kamkoli.
Začlo to takhle:
První věc které jsem si všiml při mém působení v kapele jako hráč na baskytaru je zkutečnost , že postavením se před odposlech je vše ok. Udělám krok na stranu a ejhle je něco špatně a slyším něco jiného.
To mi dalo nápad vyrobit monitory s waweguide. Dle dostupnosti waweguide horen jsem to ale zamítnul. Další možnost je návrch vlastního zvukovodu. Jenže to pořán nejni ono. Pokud budu dělit kolem 1k stejně to bude mít podobný efekt ve směravosti. Další krok byl návrh podle existujících výrobků předních značek.
Samozřejmě byla na řadě 3w koncepce. Dal jsem se cestou s reproduktory se společnou hornou. Horna musela změnit tvar na hranatou. Tím si dost člověk přilepší, protože po vnitřní délce rohů zvukovodu je oblast nejmenšího akustického tlaku driveru. Tam se dá pracovat s napojením středových reproduktorů aniž by to zásadně ovlivnilo průběh driveru. Jen to nejni tak dokonalé v celku, vyzkouším ještě víc možností, ale možná jsem přišel na to jak to oblbnout.
První monitor s konstantním vyzařováním od 400hz byl hotov. Osazení klasika bas 10NW64 + 4x tajné10cm + BMS4544
Středovýšková sekce má rozměry 30x30cm a výkon až 130db! Zatim na plný výkon neodzkoušeno, ale vzhledem k 10NW64 je to zbytečné.
Zde je návrh v hornrespu, tato křivka je tvarovaná s ohledem k průběhu samotného středového reproduktoru. Bas a driver je zbytečné ukazovat, to každému dojde.