Fórum

MAD
16.01.2015 15:58
#86528 detail odpovědět

2 sledge: já rozhodně nechci polemizovat o tom, že měření není lepším (jemnějším) nástojem než "uchometrie"; navíc většina věcí se dá nastavit, respektive doladit k lepšímu výsledku pouze tehdy, když před námi už někdo kvalifikovaný a měřicí technikou vybavený optimalizoval většinu oněch proměnných (např. u továrních systémů stanovil dělicí kmitočty, typy filtrů a jejich strmosti...), jen bych si dovolil dodat - vždy je to celé jeden velký kompromis a pakliže někde nejsem sluchem schopen zaregistrovat absolutně žádnou změnu (např. posunu-li zpožděním jeden stack subwooferů o metr), nevidím v tom zase takový "průser", protože výsledek posluchači POSLOUCHAJÍ a nikoli měří. I pokud budu pečlivě měřit, snadno se mi může například stát, že v některých místech poslechového prostoru se bude zvuk z více stacků subů odečítat místo načítat. Stěží můžu opakovat měření na 20 místech (pakliže nedělám trvalou instalací, míním touringové PA na jeden večer), ale celkem snadno si mohu prostor projít a poslouchat, "kde mi to basuje a kde ne". Je skoro pravidlem, že snaha docílit např. v bodě FOH pracoviště maximálního načítání signálů (ať už zpožďuji suby vůči zbytku PA, nebo se snažím co nejlépe "spojit" signál z více stacků subů) je na úkor pokud možno vyrovnaného pokrytí celého prostoru... Jestliže mám na postavení, zapojení, rozehrání a "nastavení" celého velkého PA jen několik hodin, musím se většinou spolehnout na laserový metr a na to, co mi vyvrhne SoundVision nebo ArrayCalc, i kdyv je jasné, že výsledek by po optimalizaci mohl být lepší...