Fórum

13.08.2014 13:38
#85672 detail odpovědět

Zdar všem,

stala se mi nemilá věc, na reproduktorech B&C 10MD26, pravděpodobně po zimním uskladnění, se objevili známky koroze - zadní "kryt" reproduktoru se pokryl jakousi oxidační vrstvou. Pouze ten zadní kryt, ustí do vnitřku repráku (pro vzduch k cívce) je stále v původním stavu (leštěný povrch). Což by nebylo problémem, kdyby ty reproduktory hrály. Měl jsem takto uskladněny dvě bedny, v každé nainstalované 2ks těchto repráků. Jedna bedna jede, druhá ne. Při měření odporu na té špatné, ukazuje multimetr hodnoty v jednotkách MOhm, které stoupají až přístroj zahlásí mimo rozsah. Konektory reproduktoru jsem čistil, bez zjevného vlivu na stav. Ruku do ohně za to nedám, ale věřím, že jsem reproduktory neupekl. A tak jsem se chtěl zeptat, jestli je možné nebo jestli nemáte zkušenosti s něčím podobným, kdy by reprák přestal hrát vlivem oxidace. Může ve vnitřnostech reproduktoru vůbec něco zoxidovat či zapříčinila by nějaká nečistota ve vnitř to, že měnič přestane hrát a nebude na něm možné ani naměřit očekávanou hodnotu odporu...?

Díky za případné tipy, Jirka.