Fórum

sledge
16.05.2014 11:58
#85184 detail odpovědět

Ad hudebníci, autorské právo a duševní vlastnictví - moc se mi líbí, jak tu někteří kopali za nezměrnou hodnotu své duševní práce a nutnosti jejího ohodnocení. Já bych k tomu řekl asi toto - podle mého názoru je ona duševní práce v případě běžné hudby dosti přeceňovaná a talent spolu s autorskou produktivitou může být často jenpřevlečený nedostatek sebekritiky. Ve srovnání s ohromným množstvím duševní práce, kterou vyžaduje třeba konstrukce zesilovače, jako je LabGruppen, je práce na hudebním albu skutečně zanedbatelná, až směšná. Když má někdo "hudební talent", může poměrně záhy začít autorsky plodit, o něco více úsilí a může začít i "tak nějak" tvořit nahrávky v domácím studiu a spol, ovšem žádné množství talentu nestačí na to, aby někdo dokázal zkonstruovat (tedy vyvinout, nikoliv okopírovat) a uvést do výroby nějaký sériový výrobek (nemluvě o nezměrné šikaně úřadů ohledně směrnic, ekologie, bezpečnosti a bůhvíco). Přirovnávání hudební tvorby k patentům je zcela zcestné - abyste dostali patent, musíte ho především ZAPLATIT a pak se musí prokázat, že JDE SKUTEČNĚ O NĚCO NOVÉHO. Navíc patentová ochrana platí jen omezený čas a na předplacenou oblast. Jak by asi v případě patentu dopadly tzv "Four chords songs" ála C-G-Am F, které v různých transpozicích tvoří několik set populárních hitů? Ti konstruktéři jsou také placeni od hodiny a tantiém moc nepobírají... Takže vy si tady pláčete nad nedostatečným oceněním každého, kdo se jednou dopustil "autorského díla", a přitom si tu v klidu diskutujete, která kopie LabGruppen je nejlepší a nejspolehlivější, jinými slovy jak NEJLEVNĚJI UKRÁST NĚČÍ DUŠEVNÍ PRÁCI.... Ano, pokud jde o ty druhé, kteří nemají to štěstí, aby náleželi do privilegované vrstvy "umělců", tak jejich duševní práce přeci nemá žádnou hodnotu (i když je tak 100x náročnější), zato hudba, to je ta pravá hodnota.......

To jsem se ale rozohnil :-)