Fórum

24.06.2013 10:20
#82314 detail odpovědět

2 Frenk + co., ad DIGITÁL (sorry, že až teď, moc pracuju): Na všech slušných digitálních pultech - např. iLive, DiGiCo SD, Vi-serie, Yamaha CL, dokonce i na registrační pokladně LS9 - jde jednoduše, velmi rychle a "za provozu" vytvořit uživatelskou vrstvu, tak abys měl nástroje v pořadí jak TY chceš a jen ty, které používáš, tak aby se ti pokud možno celá kapela včetně returnů ze zpěvových efektů vešla do jednoho layeru - já šetřím kanály tak, že např. tomy dávám na jedno VCA a to si zařadím za HH, ze všech "sgangovaných" kanálů si dávám jen první apod Na iLive je velmi pohotové gangování vstupů, stereo vstup znamená změnu konfigurace pultu a to trvá, to se "za provozu" dělat nedá. U SD je naopak lepší používat rychlé a bezpečné vytváření stereo kanálů, jako pravý se Ti vždy přiroutuje následující vstup (kterýžto kanál si pak na user layeru vynecháš) a automaticky se ti srovnají gainy, EQ, dynamiky atd. na shodná nastavení (což při gangingu na digicu nenastane!!!) U Vi je v sekci gainu i položka pairing, takže sejně jako když ganguješ u iLive, akorát se automaticky sgangují všechny ovladače a rozhodí panoramy a nemůžeš si vybrat.

(Petře H., není přece potřeba nic přeroutovávat a se \\\"zapícháním\\\" kapely na podiu nebo rozložením kanálů na mon pultu to přece vůbec nesouvisí. Teda nevím jak u Digidesignu a Innovasonů, to fakt nejsou moje oblíbené digitály...)

Podle mne je slušnost a profesionalita, aby ti tohle všechno udělal na požádání člověk, který za tím pultem sedí. Problém je, když to zvukař "od aparátu" neumí anebo je líný a radši tě nechá jako šílence skákat po 4 vrstvách a vymlouvá se, že "to jinak nejde"... (nejradši mám hlášku "no my to tady děláme takhle" - ale s tím se můžeš setkat i u analogu, když má trotl bicí na konci pultu a napíchané tak, že končí kopákem :-)) Takže bohužel je nejlepší naučit se to sám...