Fórum
Nevím jestli ještě někdo jiný, ale já jsem fakt dost neochotný tyhle věci tímto stylem řešit, po celém světě kolují v určité subkultuře (ovšem už snad dvě generace) všelijaké zkopírované obrázky téměř 100% zvukovodových beden a nebeden, ale prakticky nikde k nim nenajdete žádná věrohodná měření. Což je velmi podivné, když si to porovnáme jen s tím, kolik jsem toho změřil já sám. Tyhle "databáze" se v době bezcenných dat a jejich přenosů velmi snadno kopírují sem tam, obvykle už nikdo ani nemá tušení, odkud se to původně vzalo a jestli to vůbec někdy někdo postavil, natož s jakým výsledkem (dojem a pověst není výsledek, aspoň ne v technice). Doporučené osazení bývá běžně až mnoho desítek let staré, naprosto mimo jakoukoli současnou produkci a úroveň. Ve výkresech jsou chyby, úpravy, nesmysly, další si samozřejmě podle vlastní úvahy zavádějí DIY sami (takže ani nejde použít nějaké moje měření i když už náhodou existuje, protože prostě nelze spolehlivě navázat na žádné konkrétní provedení bedny a dříve nebo později by se objevilo připastované ke všemu jen vzdáleně podobnému). Doporučuju každému držet se PRINCIPŮ a MODERNÍCH BEDEN (nikoli prastarých výkresů, které by jejich tvůrci dneska ani náhodou takhle neudělali) a MĚŘIT. Jestli to pak budete s výše uvedenými riziky desinterpretace a tedy zmaření smyslu také zveřejňovat, je na vás. Já jsem to na sebe nevzal, nemám mesiášské sklony a práce dost už takhle. S desítkovými turby jsem se vyvztekal dost (víc než kdokoli jiný zde) a bez měření na tom nejde dělat NIC. A to je jen jedna část toho aparátu...