Fórum
Chlapi, nechte pruzení. Já se tímto oborem taky zabývám a po mnoha letech jsem zjistil to, co se obecně píše v každé zvukařské publikaci. A myslím, že analogie zvukařiny by se (v tomto případě) mohla srovnávat s ledasčím jiným, nejjednodušeji třeba auta.
Pokud se bude srovnávat, pak jedině za stejných podmínek: venku/mizerný sál. Slyšel jsem průměrný-levnější aparát ve velmi mizerných ak. poměrech se SCHOPNÝM zvukařem hrát tak, že jsem zíral. Ale taky jsem slyšel hrát ŠPIČKOVÝ aparát otřesně na malé ploše a venku. Ale i jiné kombinace...
Prvořadý problém vidím v rukách. Dnes není až tak velký problém (finanční či dostupností) si aparaturu pořídit. Za mých mladých let se všechno patlalo podomácku a z věcí více či MÉNĚ dostupných s dostupností na hraně zákona (vekslák dovezl cokoli... a voškubal tě i o trenky a navíc si ohrožoval devizové hospodářství republiky - kriminál skoro jako vrah..)
Tak se stěmi soudy mírněte. Všichni, A i B.
Uvědomte si, že vysoce kvalitních aparátů je spousta, stejně, jako sraček. Ale pak je tu ohromná síla velmi SLUŠNÝCH výrobců za ceny přijatelné. Vždycky bude mít každý nějakýho favorita i outsaidera.
Porovnávejte styl muziky, zvukařovy ruce, akustické podminky, a bohužel i kapelu co to z ní neleze..
OBJEKTIVNÍ SOUD NA VĚC, KDE EXISTUJE POUZE SUBJEKTIVNÍ NÁZOR JE NESMYSL..