Fórum
tak v řadě věcí máš samozřejmě pravdu - nechat si uject digitální vlak znamená zakrnět a profesně zemřít (jako kdyby mne někdo přestal vyrábět:-D), čístě analogový zvukař je dnesak zcela nepoužitelnej...
Rovněž si nemyslím, že by "digitální zvuk" byl tak špatný a jistě bude ještě lepší - viz analogie s digitálními fotoaparáty. Mně jde spíš o otázku ovládání a tady si dovolím využít Tvého příměru: viděl jsi někdy opravdu hezkou momentku z jednoduchého digitálního foťáku, která vznikla jinak než náhodou? Ne, protože věc, která zareaguje na stisk spouště s půlvteřinovým zppožděním, je na to nepoužitelná. Dřív se daly takové fotky dělat i Beirette za čtyři stovky.
Živé zvučení probíhá v reálném čase a pokud v určitém okamžiku chybí knoflík, tak prostě chybí: Typický příklad s Jardou Čížkem při zvukovce Jasné Páky, DiGiCo SD9; Jarda mi na podiu nahoukává mikrofony od zpěvů a já mu dělám ekvalizaci - v okamžiku, kdy mikrofon opravdu natvrdo chytí vazbu, nemám ho čím zamutovat nebo stáhnout, protože digico neumí ovládat GEQ jinak než fadery a já tudíž v této vteřině nemám pod rukama ani kliku, ani mute... než se člověk "prokliká" zpět na správnou vrstvu, všichni v sále se drží za uši; nedej bože stát se něco podobného při koncertě.
Řešit úplně všechno pomocí touchscreenů je blbost i když se to zdá velmi elegantní, protože to nutí zvukaře brejlit do pultu - ten ale potřebuje čučet, co se děje na podiu, zvl. pak za monitorovým pultem je to stěžejní. Nechápu, jak je možné, že si to výrobci neuvědomují, ledaže pult nenavrhuje zvukař, ale ajťák.
Prostě - iPady už jsou s námi několik let, ale ještě jsem si nevšiml, že by nějaké auto mělo místo volantu a pedálů jen docking. Až na to dojde, možná poněkud přibyde dopravních nehod...