Fórum

05.08.2005 23:56
#7958 detail odpovědět

Pro ilustraci poměrů, jaké naprosto převládají v obchodování s muzikanty uvedu jeden příklad. Jeden známý mi přinesl na opravu (už to normálně dávno nedělám, ale byl jsem zvědavý) basové kombo velmi slavné americké značky, o které jsem nikdy neslyšel nic, než slova chvály. Podotýkám, že nestojí málo a je opravdu vyrobené podle všech známek v USA. Dost mne překvapil reproduktor, plechovou Eminenci podobnou Deltě 15 v ceně asi tak 2500Kč by asi každý nečekal. Zesilovač byl po smrti, což se dalo čekat, protože nemá v podstatě žádný chladič (kromě šasi z plechu ohnutého do "U") a tvoří ho dva spínací fety provozované v lineárním režimu. Potom je tam už jenom hrst korunových až desetikorunových součástek, noname konektorů a 100W síťové trafo. Když si to sečteme, tak elektronika za nějakých 3÷4 tisíce, hodně mizerná bedna asi dva tisíce, reproduktory (je tam taky jedno piezo LeSon, s odlepeným označením) 2700Kč. Všechno samozřejmě počítám v koncových cenách včetně DPH ! Maximální reálná prodejní cena by nikdy nemohla překročit deset tisíc, jenom magor úplně zblblý reklamou by dal dvanáct (dva tisíce příplatek za imidž). OVŠEM MUZIKANTŮM SE TO DÁ ÚSPĚŠNĚ PRODÁVAT ZA 22 000 Kč.