Fórum
IvanD: mohl jsem napsat víc, tj pravda, bude to právě na tu "tucku", jiné použití rozhodně nebude, tudíž deep basy od toho opravdu neočekáváme a rovnou podotýkám, že rozhodně půjdeme do stavby horny, žádný basreflex a ani hornflex neuvažujeme. Horna či bandpass horna, to už je samozřejmě na zvážení..
Problém je asi v tom, že my chceme konkrétní rozměr bedny (!). Kdyby na tom nezáleželo, postavili bysme nějakou ověřenou velkou osumnáctku a nemuseli bysme nic řešit. Náš požadavek je však na:
1. co nejmenší hloubku bedny (!)
2. délka a šířka ideálně v rozměrech EM15bass, tj. 7xx mm x 500-600 mm.
3. při splnění předchozích bodů se ještě snažit o efektivní vnitřní konstrukci k dosažení co nejlepších výsledků, jak spl tak dosažení "co nejnižších frekvencí" - toto samozřejmě v rámci fyzikálních možností u takto malé bedny..;-)
Co by se mě osobně líbilo absolutně ze všeho nejvíc, by byla Megatoňácká 18" horna MT18BT, ale méně hluboká a místo toho natažená na délku. Splnila by tak rozměrové požadavky a výhodou by bylo též použití 18" měniče místo 15". Jenže bohužel nejsem žádnej konstruktér, jen máme truhláře, celkem by mě zajímalo, zda-li by se našel tady někdo na fóru, kdo by byl schopný a ochotný něco takového vymyslet - poupravit nějaký existující plánek tak aby to bylo funkční atd. :-) Ten plánek, který jsem nadhodil já, jsem uvažoval právě kvůli té vnitřní konstrukci, líbilo se mi že je dostatečně dlouhá, proto by v takovém případě nevadilo použití té patnáctky.. Když by byla samozřejmě 18" tim líp, osadily bychom to nekompromisně L18S801 a chrochtali pak blahem :-)