Fórum

16.08.2012 17:20
#77679 detail odpovědět

To už je fakt jen chytání za slovíčka, vy ty spínací tranzistory, co připojují jednotlivé úrovně napájecího napětí na koncové tranzistory pokládáte za součást zdroje, někdo si může myslet, že jsou součástí zesilovače, ale na tom přece vůbec nezáleží, jde jen o to, že použitý princip (víceúrovňový zdroj) a jeho konkrétní provedení (saturační napětí, spínací časy...) je hlavním důvodem toho, že je PL9.0 celkově tak účinný, to tam je přece doslova napsáno - outstanding efficiency of the OUTPUT STAGE. Jestli si myslíte, že tím v QSC chtěli označit něco ve zdroji, tak to opravdu neumíte anglicky. Nějakou cizí debatu beru asi tak vážně, jako tuto debatu, z té by asi taky mohl někdo dojít k závěru, že je to jinak prostě proto, že 50% příspěvků (vesměs vašich) tvrdí opak a tak na tom přece něco musí být :-) Ne, pletete se s až neuvěřitelnou přesností a spolehlivostí, trvale citujete proti smyslu a někdy i doslovnému obsahu. Můj názor je ten, že tady právě ztrácíte velkou část svého renomé. Je to vaše volba, já jen kontruju. Že vás to tady nenechám jen tak nějak ustát a ukecat asi chápete, jsem profík a v tomhle jsem doma. Mimochodem "plávajúci mostík" vymyslel jeden můj spolužák z průmky někdy kolem roku 1976, akorát to zřejmě nerealizoval (stále hledal, jak zesilovače v můstku ještě zmůstkovat, ono tenkrát opravdu nebylo z čeho stavět a i PA se ještě podomácku dělalo elektronkové, cca 300W sice bylo těžších, ale spolehlivějších. Nechce se mi hledat ten Stricklandův patent a bádat, jestli je to na celý princip nebo jen nějakou jeho variaci, ale samozřejmě z praxe si taky Crowny pamatuju jako první zesilovače, kde jsem to dostal do ruky. Nicméně PL9.0 je opravdu hodně jiná, třeba v tom přepínání úrovní zdroje.