Fórum

14.08.2012 11:28
#77616 detail odpovědět

Ne, celá naše debata není v žádném případě o PFC. Možná vaše část ano, ale já jsem se mnohem více věnoval podle mne důležitějšímu problému a to je množství energie celkově ve zdrojových kondenzátorech uskladněné. To je totiž pro provoz PA zesilovače naprosto rozhodující, PFC je proti tomu jen jakási třešnička na dortu a zatímco bez prvního zesilovače nikdy dobře fungovat nebudou (leda bychom je vyráběli už jen třífázové anebo zvýšili kmitočet v síti, což je obojí zjevně nemožné), bez druhého fungují prokazatelně. Nikdo netvrdí, že by PFC nebylo přínosem, ale má i svou cenu a to nejen v součástkách navíc, ale také v jejich ztrátách a poruchovosti. QSC vysvětluje, proč se rozhodli PFC ze zesilovače ODSTRANIT (nikoli nepoužít) a myslím si, že to vysvětluje docela dobře, rozhodně to ale nevysvětluje tím, že by jeho použití bylo stále vzácnější, to jste opravdu přeložil naprosto špatně, kontext nekontext. Vzácnější je podle nich pouze to, aby si někdo např. v USA naložil všechen materiál a jel s ním koncertní šňůru po celém světě. Mám dojem, že tohle potvrdí každý, kdo něco o současné situaci s rentem ví. Ano, zesilovač bez PFC bude ze sítě odebírat ve špičkách síťového napětí více a kolem minim méně (až nic), kdežto zesilovač s dobře fungujícím PFC bude odebírat výkon podle křivky sinus na druhou. Každému doporučuji si tu křivku pořádně prohlédnout a porovnat si plochu pod těmi 2ms kolem maxima s plochou například pod 5ms kolem minima. Rozdíl je opravdu velmi velký a té energie navíc se moc získat nedá. Museli bychom mít v síti obdélníky, aby to bylo jinak.