Fórum

15.05.2012 15:26
#76320 detail odpovědět

to Vlado a vysílačky:
abys vyhověl liteře telekomunikačního zákona, musíš v ČR radiostanice provozovat pouze na tzv. "sdílených kmitočtech", které najdeš na "Generálním povolení". Navíc jsou tam dané výkony a modulační zdvihy.
Dají se provozovat radiostanice PMR na 430 MHz, je tam jen 8 kanálů, ale dá se použít selektivní volba subtónem, pokud se nastaví u dvojice radiostanic, zaklíčováním si otevřeš jen tu jednu protější. Pokud je ale na tom kanálu provoz, je ti ta volba stejně hovno platná. Navíc většina PMR jsou hračky. Malý reprák, mizerná anténa, AAA baterky. Já teda mám zkušenost se značkovejma, léta jsem to taky prodával. S těma se dá dovolat až na 3 kilometry. Platí pravidlo, že vlny už se neohýbají za překážky, volný prostor je nutný. Je to dobrý v interiérech, chodby fungují jako vlnovody. S těma hračkama platí osvědčené vojenské heslo: "Vidím tě, neslyším tě". Na stage se dovoláš, ale abys to dobře slyšel z repráku.
Dobrý je sehnat ručky Motoroly a nechat si je softwarově naladit na ty Generální kmitočty. Tam zas vysílají firmy, jeřábníci a podobně.
Ručky v CB pásmu mají nevýhodu v málo účinných anténách. Zas tam nikdo nevysílá.
Platí heslo - co si zaplatíš, to dostaneš. V případě koupě nového doporučuji firmu ELIX, Praha 8.
Pod nickem je email.
Hodně zdaru IvanD