Fórum
Bezolovnatý cín - jsou letadla a letadla. V oboru, ve kterém se pohybuji já, to nehrozí. Ale je to jen malý segment letecké techniky.
Na elektronické bloky - přístroje musí výrobce vystavit mimo jiné tzv. atestát. Tím deklaruje schopnost bloku pracovat za předem zcela jasně definovaných okolností. Co je vevnitř, je věc výrobce. Dovnitř se většinou ani nedostaneš, pokud nejsi autorizovaný servis. Na přístrojích, které tu teď mám, žádné RoHS nevisí.
Spousta věcí na letadlech třeba v kabeláži je nepochopitelných, v ruském vrtulníku jsou holé svorkovnice s dráty a součástkami ve vzduchu. Vidět to Franta Křižík, okamžitě se oběsí. Ale v Rusku to tak dělaly za války děti pod laskavým dohledem strýčka Beriji a protože to funguje, dělá se to tak pořád. Hned vedle toho je kabeláž z fabriky, co dělala Burana, ta je celá zalitá a naprosto nerozebiratelná. Oběma systémy proudí stejné proudy a napětí.....
Jeden super drahý ultralicht, tedy dospělé letadlo, vybavené jen velkými displeji, tedy tzv. "celý ve skle", plné sofistikovaných přístrojů, má napajení přivedené přes 15pin D-Sub, sameček a samička jsou jen zastrčené do sebe a vyvázané v kabeláži. Žádné zajištění sešroubováním nepo zajištění pérovými pojistkami. Rozpojíš a éro umře. Nicméně úřadem to prošlo, nelze nic namítat.
Jak jsem dával odkaz na ty fotky s ruskou elektronikou, tam je zajímavé, že všechny ty "plošňáky" jsou zalité asi 3mm vrstvou průhledné pryskyřice. Vypadá to jen jako nalakované. Přes to se ještě nikdo nedostal...
IvanD