Fórum
U nás jde obvykle o docela velká čísla, takže i těch poruch je v absolutních hodnotách dost a jde to porovnávat. V životě jsem neměl v ruce teplem odmagnetovaný neodym. Měl jsem neodymy, kde hliníkové vinutí cívky vyteklo na dno magnetického obvodu a udělalo tam loužičky, přesto po vyčištění a zafixování nevyčistitelných zbytků a výměně membrány ty reproduktory fungovaly jako nové (já jsem každý kus po opravě měřil a takové zvlášť pečlivě). Jednou jsme měli prudkou epidemii teplem uvolněných lepených spojů neodymových magnetů u RCF (jeden model, jedna serie, už se to neopakovalo, nějaké špatné mechanické tolerance, takže co mělo držet nalisováním bylo jen na lepidle) a pak jednou u Celestionů (tam ty kusy odcházely postupně, ale také šlo o omezenou serii, která se už neopakovala) a podobně u také v Číně vyrobených Eminencí. Ty samé Eminence z USA to neudělaly nikdy a už se to také neopakovalo. V obou případech buď nevhodné lepidlo anebo technologický postup, uznání záruk. Vzhledem k tomu, že jsme neodymových reproduktorů uvedli do oběhu mnoho tisíc kusů (nejspíš přes deset tisíc), tak jde opravdu spíš o zanedbatelná množství (odhadem do stovky celkem).