Fórum

CharlesBass
29.02.2012 23:29
#75302 detail odpovědět

Peto M.: V podstatě hromady běžných dílů jde mít opravdu za chvíli, zavozy 3x denně jsou hlavní zbraní Autokelly. Systémy jsou propojené a dealeři a nebo dokonce i automechanici vidí i do skladů v zahraničí - u dílů, které nejsou tak "spotřební" - a z německa obvykle do 24h. Já dělal u soukromníka kterej měl frančízu u Meteoru a měl i smlouvy s Autoprimou, AutoCorou, ACI, AutoŠtangl, atp. Měli sme tedy násobně možností, co naše konkurence/dodavatelé + vlastní sklad. Jak výběr ve značkách dílů, tak v cenách a především výběr i v nejrychlejší době dodání. Někteří závozci měli i klíče od skladu a zaváželi i v noci :) A samozřejmě pak náš vlastní rozvoz 1x-2x denně. Ale i tak to byla honička a včera bylo pozdě. Tlak koncových zákazníků na rychlost byl obrovský. Cca v polovině případů. A to nebylo jako tady takový rejpání. To se otáčeli se sprostým nadáváním na patách, když sme něco neměli hned. Auto když stojí na špalkách - to je katastrofa, zejtra musí na náštěvu, nebo do práce. Co na tom, že zbrzdil desky až na kov a má typ kotoučů, co dali na 500 aut z celý série ?

Co pobočku "ukončilo" byla konkurence přirozeně silnějších dodavatelů. Místo aby podporovali silného partnera, vzali mu obratuchtivý jednotlivý obchoďáci postupně kšeft v okolních autoservisech a teď si rozvážej sami ke každý autodílně i korunové položky zvlášť. Další byl tlak na cenu. Výsledek je ten, že servisy maj na dílu přes 40% a dealer třeba 1-5%. Když si otevřete dneska autoservis, není problém se na tyto marže dostat prakticky od začátku. 20-25% je naprosté minimum. Automechanici také často neberou kšefty, když přes ně nejdou díly, to by si účtovali jenom práci, chudáci :-) Když si u mě ty desky koupíš, tak já ti "slevím" na práci :-) Ale to, že člověk už nemá záručák na díl ale jen jakýsi doklad o provedení neurčité opravy vozidla .. to už jde stranou, že. To se to pak i šulej daně, že? Podlaháři v kobercích to dělali úplně stejně :-)