Fórum

frantik
20.12.2011 14:13
#73946 detail odpovědět

Jenom doplním co se u nás v úzkém kruhu označuje jako "kyslík". Zahrnuje to dvě základní vlastnosti postaršího, nevrlého člověka, vesměs důchodce: Je už zoxidovaný a ještě přijde oxidovat :-)).

Výjimečně se stane, že někteří přijdou zvuk i pochválit, vesměs na venkovních akcích a už se to párkrát stalo i v sále. Já si myslím, že i vám ostatním se to občas přihodí. Takový člověk si je dobře vědom, jaký zvuk na jejich akcích obvykle bývá a neřeší sál, ale to, že to jde z PA čitelně a je poznat, že zvukař pracuje zároveň s kapelou, hlídá zpěvy, sóla, ... Díky tomu aspoň někdy mám pocit, že všechno to úsilí kolem budování PA nebylo marné. Někdy si mi to vymstí i v tom, že větší čitelnost PA způsobí výtky, že by mělo něčeho být o milimetr víc či míň, páč je slyšet skoro každý pohyb faderem o dílek. V tomto mají paradoxně výhodu majitelé "gučoidních" PA, kde není skoro nic poznat dokud se šavle nepohne aspoň o centimetr. Na jejich produkcích taky lidi nadávají, ale zvyknou si během večera jak to "hraje" a pak už to neřeší. U PA zvětším odstupem je hned slyšet, že něco začalo trošku šumět nebo brumět a zas si toho nějaký chytrák všimne. Taky chodí k mixu rozumovat muzikanti z jiných kapel, protože upřednostňují to co chtějí ve zvuku víc slyšet a zase je to dáno tím, že u mě to jde nastavit a je to slyšet, přitom sami mají v kapele PA naprosto hrůzostrašné a zvukaře levé jak šavlu...

Nerad bych vyvolal dojem, že to mám ve zlatě a ostatní jsou hlupáci nebo dělají všechno špatně to ani náhodou! Vím jenom, že jsem na stará kolena vsadil na slušné komponenty a že školácké chyby při drátování a zvučení jsem si povětšinou odbyl někdy v pubertě. Chci jen říct, že jsem u svých kolegů v okresní lize viděl výkony velmi dobré, slušné a naprosto odstrašující, ale hlavně: nikdo to neměl tak vychytané, že bych si z toho "lapl na prdel". Bohužel v celkovém dojmu mě v tomto zklamaly spíš firmy co se zvučením živí, jak vybavením, tak "prací v reálu", něž kolegové-amatéři.