Fórum

27.11.2011 15:42
#73435 detail odpovědět

RMAA nepoužívám, i když jsem ho kdysi nechal zakoupit, protože jsem si myslel, že je to vhodný nástroj na testování různých zvukovek a jako takový by nám pomohl se v nich lépe orientovat a výsledky prezentovat, asi jako se to dělá např. u reproduktorů. Bohužel se nenašel nikdo, kdo by to chtěl dělat a já už na to nemám čas. Takže sice vím, na co koukám, ale už nevím, kde to má jaké mouchy. Například ta úplná absence čtvrté a šesté harmonické spolu s vysokou dvacátou je docela divná, netuším, proč jsou některé harmonické dvěma čarami (nebo tlustou a tenkou ?), jestli jsou rozdíly kolem 50 a 100Hz, mezi 1-2kHz už jen šum nebo to ještě něco opravdu měří atd. atd. Nicméně problém je v tom, že se nezabýváte principem a ten je prostý - celá ta věc může fungovat pouze pomocí výrazně zvětšené impedance všech drátů v páráku tím, že je částečně navinete na vhodné jádro. Pokud tu impedanci nezvýšíte, tak se nestane nic, pokud ji zvýšíte málo, tak to nebude stačit. Spektrum rušivých signálů je cca 50-500Hz, musíte se tedy s indukčností každého jednotlivého vodiče dostat odhadem na 100mH (a to i při velmi malém sycení, kdy běžné materiály pro EI plechy mají menší permeabilitu). Vinout musíte samozřejmě tím párákem, ne mikrofonním kabelem (pro ten nikdo nikdy podobné řešení nezvolí), na obou jeho koncích musí být reálné zdroje signálu a reálné vstupy (např. mixu, zesilovače) nebo něco s podobnými vlastnostmi. Teprve pak se dá posuzovat, jestli to něco kazí nebo ne. A jen za přítomnosti toho rušícího signálu se dá posuzovat, jestli a jak byl omezen.