Fórum
Mně na té GX5 trochu vadí, že s teplotou koncové tranzistory vyjíždějí ze SOA, v podstatě už nad 60°C. Možná, že kdyby tam byly osazené buď Toshiby 2SA1943/2SC5200, případně ONSemi MJL1302A/MJL3281A, tak by k tomu nedocházelo-je to jedna z příčin, proč GX5 \\\"odchází\\\"- výrobce zesilovače spoléhá na rezervy, které koncákům dal do vínku výrobce, ale z vlastní zkušenosti vím, že některé série mají rezervu poměrně značnou a některé série témšř žádnou a proto se jich už několik objevilo u mě v servisu. Ty 2SA2121/2SC5199 opravdu nejsou nic moc a jsem ochoten věřit tomu, že je tam výrobce dal z čistě ekonomických důvodů-on vlastně celý ten zesilovač je takový \\\"ekonomický\\\". Pokud by tam dávali 2SA1943/2SC5200, tak jednak ten zesilovač značně získá na spolehlivosti a jednak by se chování do 4 ohm novým seřízením proudové ochrany značně zlepšilo.
Nicméně jsem ochoten uvěřit tomu, že na jednom zesilovači je to rozdíl pár dolarů, ale na stotisícikusové sérii stovky tisíc dolarů, což pochopitelně už není nezajímavé.
Měl jsem za to, že GX3 a GX5 technicky jakoby nahradí RMX1450 a RMX2450, bohužel se tak ale nestalo. Zesiloače jsou to dobré pro karaoke, nebo opatrnější dechovku, ale v původním provedení bych měl vážně strach. Jeden z nich jsem předělal na ONSemi a pak je možné si s tím zesem dělat prakticky cokoliv,aniž bych musel mít lufty, co kdy kde zas povolí. S lepšími tranzistory by ten zesilovač byl možná o dvě stovky dražší, to by prakticky unesl každý a odpadla by veškerá omezení, která doposud ten zesilovač má.