Fórum

sledge
05.10.2011 12:58
#72283 detail odpovědět

No, nijak zvlášť jsem si při měření nepomáhal, napětí v zásuvce je momentálně 223 V, do elektrárny jsem kvůli zvýšení napětí nevolal :o)

Podmínky byly celkem regulérní (klub také není bezdozvuková komora), bedna stála v podstatě volně v prostoru, mikrák 1 m, v okruhu minimálně 1,5 m nebylo, nic, do 3 m bychom našli tak maximálně dva plastové kejsy, nejbližší stěna byla asi 5 m.

K recenzi jsem se také nijak nevyjadřoval, jen jsem si ověřoval Vaše tvrzení, že udávaným hodnotám SPL (pocházejícím od výrobce) se bedny nemohou ani teoreticky přiblížit, a ona se 118ka ve skutečnosti dokázala přiblížit prakticky velice blízko a to bez "laboratorních vychytávek". O tom, že je v podstatě nesmysl měřit parametry, týkající se impulzních (nebo řekněme energetických) signálů pomocí ustálených signálů se nebudu rozkecávat. Jsou výkony trvalé a jsou výkony krátkodobé, špičkové. Hudba také není sinus ani růžový šum, ale poměrně dynamická záležitost, a to i v případě rozumně nastavených kompresorů. Pro ty tranzienty jsou směrodatné víceméně hodnoty špičkového SPL a má tak smysl je měřit impulzně. Kopák také není pomalu dokmitávající sinusovka, že....

Ad udávání vypočtených hodnot SPL - dnes už asi těžko dopátráme toho, kdo začal sponovat hodnoty nahoru. Neboť toto šponování má asi nějaké obchodní důsledky, dělají to dnes v podstatě všichni. To bylo manažerské rozhodnutí, od konstruktérů to asi nevzešlo. Kolikrát z toho nejsou nadšeni ani vývojáři, taková je bohužel doba. Proto je také nesmysl vypíchnout nějakou firmu a dělat z ní exemplární příklad, aniž by bylo řečeno, že to tak dělají v podstatě všichni....

Momochodem, ta 118ka se se zapíchnutou tyčí převáží velice snadno, ergnomie je pak skoro bezchybná :o)