Fórum
já se omlouvám, že jsem tu tak dlouho nebyl, ale pracoval jsem.
K Jirkovu dotazu: U "tvrdých" kapel je to samozřejmě trochu jinak a schopnost aparátu vytvořit až fyziologicky vnímatelný akustický tlak patří mezi základní atributy. Rovněž poměr kick x bass by měl být vždy vyrovnaný, s tím že většinou má kopák dole "dýchnout" ještě pod basou a nahoře naopak je potřeba výrazný mlask, prakticky skoro na úrovni snare. Stačí nakonec poslouchat dobré nahrávky - kdo si pozorně poslechne třeba ikonické "černé album" Metallicy, zjistí spoustu zajímavých věcí - hodně bubnů v mixu, spousta Hihat (a navíc nahallené...) a přitom je to prostě SUPER zvuk.
K tomu neustálému obviňování z vychvalování Heilů: Vždyť jste měli všichni možnost udělat si vlastní názor, vždy jsem začínal srovnáním obou mikrofonů s rovnými korekcemi, potom s EQ, které se mně líbilo nebo alespoň pozdávalo. Můj názor je:
PR48 - excelentní hluboký bas, přitom bez středobasového bučení, které produkuje D112
PR22 mne popravdě nezaujal, asi jediné zklamání z Heil mikrofonů, na snare plechovatý a na vokálu upískaný.
PR35 naproti tomu na vokálu skvělý, opravu alternativa k vydařeným kondíkům jako je e865.
PR30 na kytaře rovněž excelentní, na HH už ne tak přesvědčivý, díky absenci filtru příliš mnoho spodku i po EQ (podobný problém jako u Beyerdynamic TG).
Na overhead (underhead) naproti tomu skvělý (byl tam ve zkrácené verzi PR31BW)